سکسکه نوزاد به وضعیتی گفته میشود که نوزاد در آن به ناگهان و بدون کنترل خود، هوا را وارد راه هوایی خود میکند و با صدای بلندی سکسکه میکند. این وضعیت بسیار شایع در نوزادان جدید الولاده است و معمولاً هیچ علت جدی و پایداری ندارد و در مدت کوتاهی از بین میرود. اگر این وضعیت در نوزاد شما به صورت مداوم و مزمن ادامه دارد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
سکسکه نوزاد به عبارتی که شما اشاره کردهاید، یک وضعیت بیماریای است که در آن نوزاد به طور ناگهانی و بدون هشدار، با سر و صدای بلند و تکراری سکسکه میکند. این حالت ممکن است به صورت تکراری در طول روز و شب رخ دهد و ممکن است برای نوزاد والدین آن بسیار نگرانکننده باشد. این شرایط ممکن است به دلایل مختلفی مانند عفونت تنفسی، آلرژی، برونشیت، پنومونی و یا علتهای دیگری ایجاد شود. برای تشخیص دقیق و درمان سکسکه نوزاد، بهتر است با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید.
سکسکه زیاد نوزاد
سکسکه در نوزادان ممکن است به دلیل علتهای مختلفی ایجاد شود، از جمله:
- عفونت تنفسی: مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت، پنومونی و غیره.
- آلرژی: به موادی مانند غذا، غبار، دود، الودگی هوا، الرژنهای حیوانی و غیره.
- انسداد مجاری تنفسی: ناشی از مواد خارجی مانند خاک، قطرههای بینی، موهای نوزاد و غیره.
- اختلالات اعصابی: مانند سرفه عصبی و یا بیماریهایی مانند پارکینسون.
- اسیدوزیس: مشکل در تنفس صحیح که معمولا در کودکان زودرس و نوزادان زاییده شده است.
- مصرف سیگار توسط والدین: مصرف سیگار در حضور نوزاد میتواند علت سکسکه زیاد در نوزاد شود.
- دیگر علل: مانند بیماریهای قلبی، اختلالات تنفسی خلقی، واریکوسل ریه و غیره.
بهتر است در صورت بروز سکسکه زیاد در نوزاد، به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا علت آن تشخیص داده شود و درمان مناسبی صورت بگیرد.
ایا نوزاد در حین سکسکه عروق میزند
بله، هنگامی که نوزاد سکسکه میکند، احتمالاً عروق صورت و گردنش نیز میزند. این اتفاق به دلیل افزایش فشار هوا در مجاری تنفسی و تلاش برای از بین بردن مواد خارجی و یا ترشحات از مجاری تنفسی است. در این حالت، فشار بر سیستم عروقی افزایش مییابد و عروق بیشتری در سطح صورت و گردن نوزاد دیده میشود. اما باید توجه داشت که اگر عروق بیش از حد و یا به صورت خاصی در حین سکسکه نوزاد بافت شود و یا در طول روز و شب بدون سکسکه نوزاد عروق صورتش بیش از حد پر شود، بهتر است با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید تا علت آن تشخیص داده شود.
هنگام سکسکه، نوزاد ممکن است باعث بروز فشار در سیستم عروقی خود شود و عروقش پر شود. برای همین، ممکن است برخی از عروق در سر و صورت نوزاد به نظر معلوم تر و پررنگتر نمایان شود. این وضعیت در حالت عادی و بدون درد یا آسیب به نوزاد بوده و به مرور زمان از بین میروند. با این حال، اگر نوزاد به طور مداوم با سکسکه شدید روبرو باشد، باید به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا علت آن تشخیص داده شود و درمان مناسبی صورت بگیرد.
بند اوردن سکسکه نوزاد
بند اوردن سکسکه نوزاد یکی از روشهای کمک به نوزاد در کاهش سکسکه و بهبود تنفس است. برای بند اوردن سکسکه نوزاد بهتر است به مراحل زیر توجه کنید:
- نوزاد را به شکل نیمی ایستاده نگه دارید. بهتر است با پشت نوزاد به سمت شما و با دستان به دور گردن نوزاد، آرامآرام به جلو بکشید تا سینه و شکم نوزاد بالا برود.
- سپس با دست شما یا با استفاده از یک پارچه نرم، به آرامی از پشت به جلو به نوزاد تکان دهید. این عمل باعث فشار بر روی ریههای نوزاد میشود و موجب اخراج مخاط و بقایای دیگر از راه تنفسی میشود.
- پس از چند بار تکان دادن، میتوانید بازوهای نوزاد را دراز کرده و به صورت آرام از سمت شانهها به پایین و بالا بکشید تا باعث فشردگی تنفسی شود.
- در صورت ادامه سکسکه، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید و نوزاد خود را معاینه کنید.
توجه داشته باشید که بند اوردن سکسکه نوزاد تنها یکی از روشهای کمک به نوزاد در کاهش سکسکه است و در صورت ادامه سکسکه و یا شدت آن باید به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید.
سکسکه نوزاد در خواب
سکسکه نوزاد در خواب، نشانهای از وجود مشکلات تنفسی در نوزاد نیست و ممکن است در برخی از نوزادان رخ دهد. اما اگر سکسکه نوزاد شدید و مداوم باشد و باعث بیدار شدن نوزاد شود، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید.
در بعضی موارد، سکسکه نوزاد در خواب میتواند ناشی از گرفتگی ترشحات در بینی و یا گلوی نوزاد باشد. برای کمک به نوزاد در چنین شرایطی، میتوانید از چند روش ساده استفاده کنید:
- استفاده از بخور بخار: استفاده از بخور بخار با ترشحاتی مانند آب جوش، نعناع، اویشن و یا چای میتواند به کاهش سکسکه و خواب نوزاد کمک کند.
- استفاده از آب شور: قرار دادن چند قطره آب شور در بینی نوزاد میتواند به آسان شدن ترشحات کمک کند.
- استفاده از پماد نازوئیل: استفاده از پماد نازوئیل به نوزاد کمک میکند تا تنفس آسانتری داشته باشد.
اگر سکسکه نوزاد در خواب شدید و مداوم باشد، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا علت آن تشخیص داده شود و در صورت لزوم درمان مناسبی صورت بگیرد.
سکسکه نوزاد چه کنیم
اگر نوزاد شما سکسکه دارد، میتوانید با انجام چند روش ساده به او کمک کنید:
- تمیز کردن بینی و گلو: با استفاده از پنبه و یک محلول نمکی ملاحظهای بینی نوزاد خود را تمیز کنید. همچنین با استفاده از یک پارچه نرم و مرطوب، گلوی نوزاد را نیز تمیز کنید.
- استفاده از بخور بخار: استفاده از بخور بخار با ترشحاتی مانند آب جوش، نعناع، اویشن و یا چای میتواند به کاهش سکسکه و خواب نوزاد کمک کند.
- تغذیه صحیح: تغذیه صحیح میتواند به کاهش عوارض سکسکه کمک کند. میتوانید با مشاوره پزشک یا کارشناس تغذیه، رژیم غذایی مناسبی برای نوزاد خود تهیه کنید.
- استفاده از پماد نازوئیل: استفاده از پماد نازوئیل به نوزاد کمک میکند تا تنفس آسانتری داشته باشد.
- ایجاد محیط آرام: ایجاد محیط آرام و بدون استرس برای نوزاد میتواند به کاهش سکسکه کمک کند.
در صورتی که سکسکه کودک شما شدید و مداوم باشد و باعث بیدار شدن نوزاد شود، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا علت آن تشخیص داده شود و در صورت لزوم درمان مناسبی صورت بگیرد.
علت سکسکه زدن نوزاد
سکسکه در نوزادان میتواند از علتهای مختلفی ناشی شود. بعضی از این علل شامل موارد زیر هستند:
- عفونت تنفسی: اکثر سکسکههای نوزادان ناشی از عفونتهای تنفسی مانند عفونت ریه، سینوزیت و آنفلوانزا هستند.
- آلرژی: برخی از نوزادان ممکن است به موادی مانند غبار، مواد شیمیایی، غذاها و یا حتی تغییرات اقلیمی حساسیت نشان دهند و باعث سکسکه شوند.
- ارثی: بعضی از نوزادان به دلیل وجود مشکلات ارثی مانند بیماری سیستیک فیبروزیس، سکسکه دائمی دارند.
- محیط زیست: تنفس هوای آلوده، دود سیگار و یا تماس با یکسری از مواد شیمیایی ممکن است باعث سکسکه نوزادان شود.
- آب و هوا: تغییرات دمای هوا، رطوبت و فشار هوا نیز ممکن است باعث سکسکه نوزادان شوند.
در هر صورت، اگر سکسکه طفل شما شدید و مداوم باشد و باعث بیدار شدن نوزاد شود، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا علت آن تشخیص داده شود و در صورت لزوم درمان مناسبی صورت بگیرد.
مشکلات سکسکه نوزاد
سکسکه در نوزادان، به خصوص در صورت شدید بودن و یا به طولانی شدن آن، میتواند به مشکلاتی منجر شود. بعضی از این مشکلات شامل موارد زیر هستند:
- خطر ایجاد عفونت: سکسکه در نوزادان باعث افزایش خطر ابتلا به عفونتهای تنفسی میشود. بخصوص در صورتی که سکسکه کودک بیش از چند روز ادامه داشته باشد.
- مشکلات در تغذیه: سکسکه در نوزادان میتواند باعث عدم تمایل به خوردن و یا لرزش بدن شود و این باعث کاهش وزن و بیشتر شدن خطر ابتلا به بیماریهای دیگر میشود.
- خطر ایجاد آسم: سکسکه ممکن است باعث تحریک و تهوع مجاری تنفسی شود و در نتیجه آسم را تشدید کند یا آسم را در نوزادان تشدید کند.
- بروز مشکلات قلبی: سکسکه در نوزادان ممکن است باعث افزایش ضربان قلب شود و در صورتی که برای مدت زیادی ادامه داشته باشد، ممکن است باعث کاهش اکسیژن خون در بدن شود و در نتیجه باعث بروز مشکلات قلبی شود.
در نتیجه، در صورتی که سکسکه بچه شما شدید و به مدت طولانی باشد، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا علت آن تشخیص داده شود و در صورت لزوم درمان مناسبی صورت بگیرد.
وقتی نوزاد سکسکه میکنم میتوان به او شیر داد
بله، میتوانید نوزاد خود را در حین سکسکه شیر بدهید. در واقع، شیر دادن به نوزاد در حین سکسکه ممکن است به او کمک کند تا آرام شود و برای ادامه سکسکه خود آماده شود. همچنین شیر دادن به نوزاد کمک میکند تا از کاهش وزن جلوگیری شود که در صورتی که نوزاد به دلیل سکسکه اشتهای خود را از دست داده باشد، ممکن است رخ دهد. با این حال، اگر سکسکه نوزاد شما بسیار شدید باشد و باعث عدم توانایی نوزاد در استنشاق هوا شود، در این صورت بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید و توصیه هایی در خصوص شیر دادن به نوزاد را از او دریافت کنید.
چگونگی رفع سکسکه نوزاد
رفع سکسکه نوزاد معمولا به شیوههای زیر انجام میشود:
۱. استفاده از بخور یا هومیدیفایر: با استفاده از بخور یا هومیدیفایر، هوا به داخل ریههای نوزاد وارد شده و باعث جداسازی افتراقی از شیرههای گلو میشود.
۲. استفاده از قطرات مخصوص: در صورتی که سکسکه بچه باعث ایجاد بیشتر افتراقی شده باشد، میتوانید از قطرات مخصوص برای رفع سکسکه استفاده کنید. این قطرات به دلیل دارا بودن ترکیبات خاصی، باعث رطوبت و لختهشدن افتراقی در گلوی نوزاد میشود.
۳. تغییر موقعیت نوزاد: گاهی اوقات تغییر موقعیت نوزاد باعث رفع سکسکه او میشود. میتوانید نوزاد را در بغل خود دراز کنید و با ماساژ دادن به پشت و گردنش، به او کمک کنید تا افتراقی در گلوش جدا شود.
در صورتی که سکسکه نوزاد شما بسیار شدید و باعث عدم توانایی نوزاد در استنشاق هوا شود، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید و درمان مناسب را از او دریافت کنید.